NIEUWE HAL EN AANBOUW WOONKAMER jun02

Tags

Gerelateerde berichten

Delen

NIEUWE HAL EN AANBOUW WOONKAMER

‘Een architect vervolmaakt ideeën met praktische oplossingen’

De woning ligt in een rustig buurtje in een grote nieuwbouwwijk die vanaf het eind van de jaren zeventig gerealiseerd werd. Het straatje waar Hein Sablerolle woont, loopt dood. In de loop van de jaren heeft het groen de kans gekregen zijn stempel nadrukkelijk op de woonomgeving te drukken. Hein Sablerolle huurde de woning eerst een aantal jaren. De mogelijkheid om de woning te kopen greep hij met beide handen aan. Toen het zijn eigen huis was, was dat een goede reden om plannen voor een verbouwing te maken, vertelt hij: ’Niet dat ik te weinig ruimte had – dit is echt een kast van een huis – maar ik had bijvoorbeeld behoefte om een mooie, lichte plek in huis om lekker te lezen of gewoon even lekker te zitten.’

20140902-107

Hein Sablerolle vroeg Saskia Spijkerman om hem te helpen de plannen concreet te maken: ‘Als aanbouw wilde ik geen compleet glazen doosje tegen het huis aan. Saskia heeft met de lijnen van het plafond gespeeld om te laten zien dat het nieuwe stuk écht bij de kamer hoort. Ook hebben we aan weerszijden een stuk van de oude buitengevel laten staan om te voorkomen dat het één grote zaal zou worden.’ Aan de voorkant van het huis kreeg het kleine donkere halletje een flinke uitbreiding: ‘Dankzij de glazen bouwstenen is het een mooie lichte ruimte geworden. Het lamplicht binnen geeft het huis ’s avonds een uitnodigende uitstraling.’

20140902-108

Bij het ontwikkelen van ideeën heeft hij de architect vooral ook leren kennen als iemand die aan dingen denkt waar je zelf nooit op zou komen: ‘Een architect vervolmaakt ideeën met praktische oplossingen. Zo dacht Saskia er tijdig aan dat je het glas bovenop de aanbouw ook moet kunnen wassen. Ze loste het op door het plafond van de kamer te verlengen waardoor je een grote brede dakgoot krijgt. Een ander voorbeeld is dat ze de toegang tot de kruipruimte heeft verlegd naar een onopvallende plek omdat je in een natuurstenen vloer natuurlijk geen luik maakt…’ Met de hulp van de architect is een stuk van zijn droom verwezenlijkt, stelt Hein Sablerolle tevreden vast: ‘Het huis is een stukje van mezelf geworden’.

20140902-109 kopie2

Opdrachtgever: Hein Sablerolle

Kenmerken pand: Tussenwoning in jaren zeventig wijk, rustig buurtje met veel groen

Opdracht architect: Ontwerpen nieuwe hal en aanbouw tuinzijde

Werkzaamheden architect: Ontwerp en voorbereiding bouw

Uitvoering project: 2002

20140902-140

Foto’s Sake Elzinga. Tekst Bertus Boivin.