eindelijk uitzicht op de achtertuin feb09

Tags

Gerelateerde berichten

Delen

eindelijk uitzicht op de achtertuin

Verbouw vrijstaande woning te Arnhem

Een karakteristieke jaren vijftig woning is zodanig verbouwd en uitgebreid dat het aan de buitenkant nauwelijks opvalt. Toch zijn voor de uitbreiding andere materialen gebruikt dan voor de oorspronkelijke woning. En de woning heeft niet alleen een meerwaarde gekregen vanwege de uitbreiding, maar ook vanwege het mooie uitzicht op de achtertuin.

Architect Saskia Spijkerman heeft in opdracht van haar vader diens woning verbouwd en uitgebreid. De verbouwing omvat een uitbreiding aan de achterzijde richting tuin met een diepte van vijf meter over de volledige breedte van de woning. Dat leverde een grote achterkamer op, een nieuwe keuken en een extra slaapkamer. De oude keuken werd verbouwd tot ruime badkamer met douche en toilet. De achterkamer vormt nu samen met een voorkamer een kamer-en-suite. Het vrijstaande huis – waar de architect een deel van haar jeugd doorbracht – ligt vlak achter het ziekenhuis van Arnhem. ‘Het huis is gebouwd in de jaren vijftig en bewoond geweest door twee dames’, vertelt Spijkerman senior. ‘De een woonde boven, de ander beneden. Sinds wij er wonen hebben we weinig aan het huis hoeven doen. De keramische dakpannen zijn ooit vervangen door betonpannen die er nu nog liggen. In 1990 zijn de spouwmuren geïsoleerd en later zijn de leidingen vervangen en is er een HR-ketel geïnstalleerd. Schuin achter het huis heb ik in de jaren zeventig een vrijstaande garage laten bouwen’.

SPREAD BOUWMARKT

Het plan om te verbouwen ontstond toen de zoektocht naar een bungalow in de omgeveing met een slaapkamer en een badkamer op de begane grond niets opleverde. ‘Mijn dochter rekende mij toen voor dat de kosten van een verbouwing veel lager zijn dan de kosten die ik voor een bungalow zou moeten bijleggen. Bovendien was er voldoende ruimte om uit te bouwen en zou het huis in verbouwde staat goed in de markt liggen’. Daar komt bij dat het huis bijzonder breed is. Uitbreiding naar de tuin zou dan ook aardig wat ruimte opleveren: 58,5 m2. De architect: ‘Volgens het huidige bestemmingsplan mochten we maximaal drie meter naar achteren uitbreiden. De gemeente was echter met een nieuw bestemmingsplan bezig met daarin ruimere uitbouwmogelijkheden, te weten een percentage van de kavel, afhankelijk van de reeds aanwezige bebouwing. Omdat de woning op een grotere staat, konden we de door ons gewenste vijf meter naar achteren uitbreiden. Daarvoor was echter wel een artikel 19-lid-3-procedure nodig.’

‘Het belangrijkste motief voor de verbouwing was uitbreiding met een slaapkamer op de begane grond met toegang tot een nieuwe badkamer’, somt de architect op. ‘Een tweede motief was dat we een mooi uitzicht op de tuin konden realiseren. In de oude situatie was vanuit de woning de tuin achter de woning niet te zien. Dat hebben we altijd een nadeel gevonden, ook al hadden we ook een flinke voortuin. De verbouwing gaf ons de kans de uit te bouwen ruimten te voorzien van openslaande deuren van veel glas, zowel in de woonkamer als in de naastgelegen keuken en de daarnaast gelegen slaapkamer. De badkamer is alleen toegankelijk vanuit die slaapkamer maar omdat er boven nog een tweede badkamer is, is dat niet bezwaarlijk. We hadden wel een tweede toegang kunnen maken vanuit de gang, maar dan zouden we met de indeling van de badkamer in de knoei zijn gekomen. Het toilet en de wasmachine moesten een plek krijgen en we wilden de mogelijkheid open laten om er te zijner tijd nog een bad te plaatsen.’

Lees verder en download het artikel: Verbouw Woning Arnhem

image313

IMG_5132