GROENE SERRE ALS KLIMAATBUFFER apr11

Tags

Gerelateerde berichten

Delen

GROENE SERRE ALS KLIMAATBUFFER

‘Het tekenwerk voor zo’n project vraagt letterlijk millimeterwerk van de architect’

Het huis is gebouwd in de jaren dertigstijl in de typische baksteenarchitectuur van die tijd. Al snel na de aankoop in 1997 kreeg Martin Dubbeling behoefte aan meer ruimte op de benedenverdieping. Achter het huis stond een grote houten schuur die bij nader inzien min of meer door de klimop overeind gehouden werd, vertelt hij: ‘Als we die schuur zouden afbreken plus de uitgebouwde keuken, dan kreeg je ruimte om een flinke doos achter het huis neer te zetten. Maar daar zaten we niet op te wachten. Het zou bijvoorbeeld veel te veel daglicht uit de woonkamer weghalen. Ons ging het om ruimte én licht.’

20140902-100

Saskia Spijkerman kwam op het idee om achter het huis geen aanbouw, maar een hele grote serre te maken die als klimaatbuffer zou kunnen functioneren en de rest van het huis voor een belangrijk deel extra zou isoleren. Martin Dubbeling legt het zo uit: ‘Onze serre zou een onverwarmde buitenruimte worden. De ligging op het zuiden zorgt ervoor dat je het voorjaar kunt vervroegen en het najaar verlengen. We bedachten dat een het dak van de serre uit zonnepanelen zou kunnen bestaan die in het glas geïntegreerd waren.’

20140902-129

In het ontwerp heeft de architect gebruikgemaakt van de systemen van serrebouwer Solarlux. De maximale hoogte is 4,2 meter. De lange aluminium dragers en spanten werden als maatwerk door de fabrikant gebouwd. Ze zijn uitgevoerd in een kleur die de prachtige naam ‘Deutsche Bundesbahn Grün’ draagt. Martin Dubbeling: ‘De maatvoering van de serre was buitengewoon kritisch. Het tekenwerk voor zo’n project vraagt letterlijk millimeterwerk van de architect.’

20140902-131

20140902-103

Opdrachtgever: Martin Dubbeling

Kenmerken pand: Woonhuis in de binnenstad aan het water, vrijstaand, jaren dertig bouwstijl, grote hoogteverschillen in perceel

Opdracht architect: Serre achter het huis ontwerpen die tevens fungeert als klimaatbuffer

Werkzaamheden architect: Ontwerp, voorbereiding en begeleiding bouw

Uitvoering project: 2004

20140902-135

Foto’s Sake Elzinga. Tekst Bertus Boivin.