KANTOORRUIMTE AAN HUIS sep04

Tags

Gerelateerde berichten

Delen

KANTOORRUIMTE AAN HUIS

‘Als leek bedenk je meteen van alles, een architect zet eerst alle mogelijkheden op een rij’

Johan en Marga Pors hebben een eigen bedrijf. In hun woning hebben ze een kantoor met ontvangstruimte. Toen er tekort aan ruimte begon te ontstaan, was duidelijk dat ze een aanbouw aan het huis moesten zien te realiseren. De eerste vraag was wáár die zou moeten komen. Johan Pors zegt erover: ‘Ons huis grenst met drie zijden aan de openbare ruimte en staat op een relatief klein stuk grond. Tel daarbij op dat ons huis een gemeentelijk monument is , dan begrijp je dat we een probleem hadden waar we zelf niet een-twee-drie uit kwamen. We besloten een architect in de arm te nemen om ons te helpen. Dat proces zijn we met een open mind ingegaan.’

20140902-123

Johan en Marga Pors schakelden Saskia Spijkerman in en vroegen haar een studie te maken van de mogelijkheden om de nieuwe aanbouw aan de woning vast te maken. Ze zette de mogelijkheden op een rijtje en vervolgens was het een kwestie van het tegen elkaar afwegen van de voor- en nadelen. Marga Pors over dit proces: ‘Als leek bedenk je meteen van alles, een architect zet eerst alle mogelijkheden op een rij. De uiteindelijke plek bleek eigenlijk de enig mogelijke plek. De aanbouw daar paste het mooist bij de architectuur het huis, hij paste het beste op ons perceel en het bleek qua interieur ook functioneel de beste plek te zijn. Als je de aanbouw naast de voordeur maakte, betekende dat dat je bezoek niet door ons privé-gedeelte hoefde. Daar waren we dus uit.’

20140902-145

De architect ontwierp een aanbouw die zich volledig voegde naar het huis. Het werd een plat doosje met grote tuindeuren. Er werden eenzelfde steen en hetzelfde metselwerk toegepast als destijds bij de bouw. Ook in de detaillering toont het nieuwe stuk van het huis zich een echt kind van zijn ouders, want zelfs het randje dakpannen als dakrand bovenop de muur ontbreekt niet. Wie nu langs het huis loopt, zal het niet opvallen dat er een nieuw stuk tegen het huis van Johan en Marga Pors aan gebouwd werd. Zelf hebben ze er elke dag plezier van.

20140902-122 kopie

20140902-124

Opdrachtgevers: Johan en Marga Pors

Kenmerken pand: Vrijstaand woonhuis uit 1926 in vooroorlogse uitbreidingswijk, Amsterdamse school, plat dak, gemeentelijk monument

Opdracht architect: Studie mogelijkheden aanbouw en ontwerpen kantoorruimte

Werkzaamheden architect: Ontwerp en voorbereiding bouw

Uitvoering project: 2004

20140902-146

Foto’s Sake Elzinga. Tekst Bertus Boivin.