Slimme groene serre
Voor het aanbouwen van een serre zijn veel argumenten. Langer genieten van de tuin, extra ruimte of een plek om bijzondere planten te kunnen kweken; een serre biedt het allemaal. Als u dan toch een serre overweegt, dan is het ook interessant om te kijken of deze kan bijdragen in de energiebehoefte van uw huis. Dat is precies wat Saskia Spijkerman en haar man hebben gedaan. Het resultaat is een luxe serre die niet alleen energie oplevert, maar ook bespáárt.
Het is al redelijk laat in de ochtend als ik aanbel bij de woning van Saskia Spijkerman in Assen. Een prachtige jaren dertig woning in het centrum van de Drentse hoofdstad wordt ik door Saskia hartelijk begroet. Als ik binnenstap kijk ik nieuwsgierig om mij heen. Het huis van een architect is immers altijd interessant. Het interieur is strak ingericht, zonder de sfeer van de jaren dertig te verloochenen. Het resultaat is een gezellig huis met een authentieke sfeer. De koffie die Saskia mij aanbiedt, sla ik niet af. Ze nodigt mij direct uit om in het onderwerp van dit artikel plaats te nemen; een grote serre aan de achterkant, de zuidzijde, van het huis. Door de keuken loop ik, via wat vroeger de buitendeur was, de serre binnen en voel gelijk het grote voordeel van een serre; hoewel het buiten regent en niet echt warm is, heb ik toch het gevoel dat ik midden in de tuin zit.
De ruime serre is breder dan de achtergevel van het huis. Aan de ene kant wordt hij begrensd door de keuken die zich uitstrekt in de tuin en aan de andere kant loopt hij tot wat de buitenmuur van de buren lijkt. Lijkt, want schijn bedriegt. Saskia: ‘De muur waar je tegenaan kijkt is een onderdeel van de serre. Tussen de buitenmuur van de buren en deze muur zit nog een smalle tussenruimte.’ Voorzichtig informeer ik naar het waarom hiervan; is de relatie met de buren wel goed? Zit ik hier in een uitzending van de ‘Rijdende Rechter’? Saskia moet hier hartelijk om lachen; ‘Nee hoor! De relatie met de buren is prima. De rede is eenvoudiger: die grond is van de buren en daar mag je niet op bouwen’.
De koffie smaakt prima en ik informeer waarom het paar besloot om op de plek van de oude rommelschuur en het terras een serre aan de woning te laten bouwen. ‘Als architect had ik al een aantal serre ontworpen en ik vond het ook wel wat voor ons. Daar zijn mijn man en ik erg geïnteresseerd in duurzaam bouwen.’ Dat klinkt goed maar dit snap ik niet helemaal. Hoe kan een serre met zo’n enorme glasoppervlakte goed zijn voor het milieu? Saskia legt uit: ‘Onze serre heeft geen verwarming. Inde winter is hij dan ook niet te gebruiken om in te zitter, maar het wordt er nooit zo koud als buiten. De ruimte fungeert dan als isolerende buffer tussen de koude buitenlucht en de achterzijde van de woning’.
- Lees verder en download het artikel: Slimme Groene Serre (PDF 700 KB)
- Download de folder: Folder Groene Slimme Serre (PDF 10 MB)