Dubbele garage met hobbyruimte

Dubbele garage met hobbyruimte

‘Het knappe van architecten vind ik dat ze in staat zijn om aan te voelen wat achter een idee zit.’

Het pand dat Wiebe en Iris Kunst in de jaren tachtig kochten, was een woonhuis met links ervan een oude smederij annex fietsenwinkeltje. Sinds ze eigenaar werden, hebben ze veel aan het woonhuis verbouwd, onder andere met een grote aanbouw richting tuin. Het volgende grote project werd het vervangen van de twee gebouwtjes naast het huis die beide in slechte bouwkundige staat verkeerden. Aanvankelijk was het plan om de bestaande fundamenten te gebruiken. Toen een bodemsanering in verband met de smederij noodzakelijk bleek en alles afgegraven moest worden, bleek al snel dat ‘blanco’ beginnen de beste oplossing was.

Dubbele garage met hobbyruimte

Iris Kunst vertelt dat een grote hobbyruimte altijd een wens haar man geweest is: ‘Wiebe was altijd eindeloos aan het klussen. En hij had als grote passie voor gitaarspelen. Hij droomde van een ruimte waar hij kon spelen zonder dat iemand zich er aan zou kunnen storen.’ Ze vroegen Saskia Spijkerman om naast hun huis een dubbele garage met een hobbyruimte erboven te ontwerpen. Er moest een doorgang komen van de nieuwe zolder naar de eerste verdieping in het huis.

Dubbele garage met hobbyruimte

Het eerste ontwerp lag er heel snel, vertelt Iris Kunst: ‘En we waren het snel eens over de vorm. Saskia bedacht een gebouw dat qua vorm op ons huis leek. Het lag ook in de lengte langs de straat, alleen een paar meter naar achteren.’ De gekozen dakvorm moest op de verdieping optimaal ruimte bieden. Dus gaf de architect de nieuwbouw een steil pannendak. Het werd afgeplat om de nieuwbouw qua hoogte niet met het hoofdgebouw te laten concurreren.

Dubbele garage met hobbyruimte

Toen de bouwaanvraag ingediend werd, dreigde de welstandscommissie nog even roet in het eten te gooien, vertelt Iris Kunst: ‘Het knappe van architecten vind ik dat ze in staat zijn om aan te voelen wat erachter zit. Saskia kwam met de oplossing door het tussenlid anders vorm te geven en van een ander materiaal te maken, namelijk van zink. En meteen vond de commissie het helemaal goed.’ Tijdens de voorbereiding van de bouw overleed Wiebe Kunst. Wat zijn hobbyzolder moest worden, is nu het knusse appartement van één van de dochters des huizes.

Opdrachtgever: Iris Kunst
Kenmerken pand: Woonhuis in historisch lint aan het water, geen voortuin, hoofdvorm 19e eeuws, voorgevel dwarskap met dakramen
Opdracht architect: Ontwerpen dubbele garage met grote hobbyruimte op de verdieping
Werkzaamheden architect: Ontwerp en voorbereiding bouw
Foto’s: Sake Elzinga.
Tekst: Bertus Boivin.

Dubbele garage met hobbyruimte