Levensloop woning met uitzicht op de tuin

‘Vanuit de nieuwe eetkamer, keuken en slaapkamer loop je meteen de tuin in.’

In onze zoektocht naar een andere woning met een slaapkamer en een badkamer op de begane grond, kwamen wij tot de ontdekking dat er voornamelijk slecht geïsoleerde bungalows beschikbaar waren. Ons eigen huis is al geïsoleerd en in goede staat van onderhoud, maar de badkamer en de hoofdslaapkamer liggen op de verdieping. Met het stijgen van de jaren gaat het bestijgen van de trap minder goed. Aan de achterzijde van onze woning was voldoende ruimte voor een uitbreiding op de begane grond, maar hoe kan je op een goede manier een aanbouw maken?

Mijn dochter en architect Saskia heeft verschillende varianten voor de aanbouw en de verbouwing van de begane grond geschetst. Alle kamers moeten ruim zijn, zodat draaien met een rollator of rolstoel mogelijk is. Tuindeuren en uitzicht op de tuin en veel daglicht zijn voor ons heel belangrijk. In overleg met de hele familie hebben we unaniem voor één van de varianten gekozen. Vervolgens hebben we Saskia opdracht gegeven om het definitieve ontwerp te tekenen en alle werkzaamheden te doen voor het aanvragen van een omgevingsvergunning bij de gemeente.

Het was een forse verbouwing, die inclusief stucwerk, schilderwerk en het leggen van vloeren uiteindelijk vier maanden duurde. Aan de zijde van de achtertuin is het huis over de gehele breedte vergroot. De huiskamer is uitgebreid richting de achtertuin. Daarnaast liggen de ruime nieuwe keuken en de nieuwe slaapkamer. De nieuwe badkamer is gekomen op de plek van de oude keuken. Het huis heeft nu zowel boven als beneden een badkamer.

Naast de praktische indeling van een plattegrond zijn daglicht en uitzicht heel belangrijk. Tussen de bestaande woning en de uitbouw zijn verticale ramen aangebracht, zodat het daglicht diep in de woning komt. De dakbedekking van de nieuwe aanbouw is van gepatineerd zink en sluit aan op de bestaande aanbouw aan de zijkant van de woning.

Het huis is nu geschikt voor elke fase in ons leven. Aan de achterzijde heeft het de sfeer van een bungalow met drie openslaande deuren naar de tuin. Aan de straatzijde is het nog steeds de klassieke Delftse school woning van twee verdiepingen met een zolder.

De nieuwe situatie met aanbouw en tuindeuren.

De oorspronkelijke situatie.

Opdrachtgever: André Spijkerman, mijn vader
Kenmerken pand: Vrijstaand woonhuis uit 1953, bouwstijl Delftse School
Opdracht architect: Ontwerpen uitbreiding en verbouwing van de begane grond met een slaapkamer, badkamer, eetkamer en een nieuwe keuken
Werkzaamheden architect: Ontwerp, aanvraag vergunning en voorbereiding bouw
Foto’s: Sake Elzinga en Saskia Spijkerman