Verbouwing van verdieping en zolder

‘Het is verrassend om te zien hoe de oude donkere zolder is veranderd in een prachtige lichte slaapkamer.’

Onze woning heeft een grote zolder, die voor de verbouwing alleen toegankelijk was via een ladder. We wilden een extra slaapkamer op zolder, een vaste trap naar zolder en een nieuwe badkamer. Deze wensen zijn nu gerealiseerd en we genieten er elke dag van.

We hebben architect Saskia Spijkerman gevraagd om met ons mee te denken over de verschillende mogelijkheden voor de verbouwing van de verdieping en de zolder. Zij heeft voor ons een schetsontwerp met verschillende varianten getekend. Hierdoor hebben we goed over alle opties na kunnen denken. Vervolgens hebben we haar opdracht gegeven om het definitieve ontwerp te tekenen en alle werkzaamheden te doen voor het aanvragen van een omgevingsvergunning bij de gemeente.

Omdat dit onze eerste grote verbouwing was hebben wij Saskia ook gevraagd om een aannemer te selecteren. Zij heeft ons zeer goed geholpen met het beoordelen van de offertes en het overleg met de aannemer.

Het was een flinke verbouwing. Op de verdieping staat de nieuwe trap op de plek van de oude badkamer en de nieuwe badkamer is op de plek van een werkkamer gekomen. De hele kap is aan de binnenzijde goed geïsoleerd. Omdat ons huis een monument is, zijn de nieuwe dakramen en het nieuwe gebogen dakvenster in het rieten dak bescheiden van afmeting. De gemetselde schoorsteen op het dak is intact gebleven en hersteld.

We hebben nu een heerlijk huis met een ruime badkamer en een fraaie trap naar de grote slaapkamer op zolder.

Opdrachtgevers: Echtpaar met kinderen
Kenmerken pand: Vrijstaand woonhuis uit 1936 met riet gedekt schilddak, gemeentelijk monument
Opdracht architect: Ontwerpen van een nieuwe badkamer en een nieuwe trap op de verdieping en een nieuwe slaapkamer op de zolder
Werkzaamheden architect: Ontwerp, aanvraag vergunning en voorbereiding bouw
Foto’s: Sake Elzinga